4 Aralık 2007 Salı

Sony


Sony (Japonca: ソニー株式会社, Sonī Kabushiki-Kaisha), Japonya kökenli çokuluslu şirketler topluluğu. Topluluğun ana şirketi, Minato-Tokyo'da yerleşik olan Sony Corporation'dur. Başlangıçta elektronik cihazlar üretmek amacıyla kurulan şirket günümüzde; elektronik cihazlar, bilgisayar donanım ve yazılımları, yarı iletken elektronik bileşenler üretimi, sinema ve müzik ürünleri üretim-dağıtım ve yayımı, sigortacılık, bankacılık, gibi birçok alanda etkinlik gösterir.

Sony Corporation'un 2006 yılı satış ve işlem gelirleri toplamı 68,36 milyar Amerikan Doları olarak gerçekleşmiştir। Aynı yıl itibarı ile şirketin çalışan sayısı 158।500 kişidir.


Tarihçe

Sonradan Sony Corporation adını almış olan şirket, Tokyo Tsuşin Kogyo Kabuşuki Kayşa (Kısaltması: Totsuko, Türkçesi: Tokyo İletişim Mühendislik Şirketi) adı ile 7 Mayıs 1946 tarihinde Japonya'nın Tokyo şehrinde yaklaşık 500 Amerikan Doları sermaye ile kurulmuştur।Kurucuları Masaru İbuka ve Akio Morita olan şirket, II. Dünya Savaşı sonrası harabe haline gelen Tokyo'da, yanmış bir mağazanın üçüncü katında yirmi civarında çalışan ile faaliyete başlamıştır.




İlk yıllarda; pikap iğne ve motorları, ısıtıcı yastıklar gibi ürünler yapan şirket 50'li yıllarda kendi özgün tasarımları olan manyetik şeritli ses kaydedici-oynatıcılar ve transistörlü radyolar ile kullanıcı elektroniği alanında önemli bir yer edindi।1958 yılı Ocak ayında şirket adı akılda kalıcı olması için Sony olarak değiştirildi. Morita ve İbuka tarafından bulunan sözcük, Latince sonus ve İngilizce Sonny-Sunny sözcüklerinden türetilmişti.





Hiç yorum yok: